Publicaties

Boeken

 

 

Leven in het nu

Leven in het nu, een filosofische zoektocht
We zeggen vaak dat we meer in het nu willen leven. Dat klinkt zalig en eenvoudig. Maar mensen zijn geen eenvoudige wezens. Van oudsher gaan we ervan uit dat er een diepere waarheid zit achter het ‘nu’, achter alles wat er in ons leven gebeurt. Even speels als erudiet beschrijft Tom Hannes hoe we voortdurend een andere betekenis geven aan die diepere waarheid. Het mythische geloof in diepgang heeft tot op vandaag een grote invloed op wat we begrijpen onder filosofie, religie, wetenschap, kunst, politiek en economie. Het bepaalt ook wat we zelf heimelijk van het nu verwachten. Maar wat gebeurt er als we het verlangen naar diepgang niet volgen? Wat als we opteren voor een heel andere visie: die van de flinterdunheid van ons bestaan? Wat doet dat met ons leven in het nu?

 

Een kleine meditatiegids

Een kleine meditatiegids
Over meditatie wordt vaak zo wollig gesproken dat je je afvraagt of er nog wel iets mee bedoeld wordt. Maar wat betekent het echt? Hoe doe je het? En wat doet het met jou? Deze kleine meditatiegids zet enkele basispunten van de praktijk helder en scherp neer, telkens gevolgd door wat achtergrondinformatie en enkele veelvoorkomende misverstanden. 

 

Zen of het konijn in ons brein

 

 

 

 

 

Zen of het konijn in ons brein

Een inleiding op hoe zen-meditatie werkt en hoe dat effect kan hebben op elk moment van ons dagelijks leven. Een boekje ook over hoe eenvoudig en fijn het leven kan zijn. En over hoe we er steeds weer in slagen het zo moeilijk te maken. Er zit namelijk een konijn in ons brein. En dat beestje zwaait al te vaak met de plak. Hoe kunnen we beter leren omgaan met ons innerlijk konijn, en zo meer ‘zen’ in ons leven invoeren?

 

Let's get mythical

 

 

 

 

 

Let’s get mythical

Een enthousiast pleidooi voor een ‘mythische’ benadering van meditatie. Niet enkel om onze stress de baas te kunnen. Of om onze business as usual efficiënter aan te pakken. Er zit een pak meer in de zen. Een mythische blik en praktijk dienen om onze onvermijdelijke onveiligheid te omarmen, om helder, diep en vooral onbevreesd te leren kijken naar de fragiliteit die de kern van ons bestaan vormt. Een reis naar de botten van de zen.

 

De vijf gezichten van angst

 

 

 

 

 

 

De vijf gezichten van angst

Meer dan we graag toegeven, nemen we (geen) beslissingen op basis van onze angsten. En meer dan we graag toegeven erven we die angsten van onze omgeving. Niet alleen van onze families, maar ook van onze cultuur. In onze tijd, waarin de homo economicus de plak zwaait, is dat niet anders. Hoe breken we met de angsten waarmee hij ons opzadelt? De angst om een loser te zijn, bijvoorbeeld. Of de angst om tekort gedaan te worden. Of simpelweg de angst om bang te zijn. Een boeddhistische visie op onze tijd.
 

De Boeddha van de Badkamer

 

 

 

 

 

De Boeddha van de Badkamer

Een spiegel-essay over twee onderwerpen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben: het urinoir van Marcel Duchamp uit 1917, en de audiëntie van zenpatriarch Bodhidharma bij de Chinese keizer in de zesde eeuw. Een boek over pis en kakuitspraken in de zen, over het urinoir als boeddhabeeld en vooral over hoe te leven in een wereld zonder waarheden.

 

 

Teksten

tomhannes.be - Copyright © 2018

banner foto Theodoor Dirkx - website startx.be