Zen-weekend op 15-16 juni 2019 in Meldert

Zitten in de flinterdunheid van het bestaan

Waarmee zal ik
de wereld vergelijken?
De maneschijn
weerspiegeld in dauwdruppels
geschud van een vogelbek.

(Dogen Kigen, 1200-53)

Meditatie wordt vaak voorgesteld als een 'diepe toestand'. Maar het is zeker zo juist om meditatie te zien als een manier helder en rustig gewaar zijn van de flinterdunne aard van ons bestaan. We zouden zelf kunnen zeggen dat het ontkennen van die dunheid een van de grootste bronnen van ons ongeluk is. Dit weekend zal daarom helemaal in het teken staan van de vraag: wat is de flinterdunheid van ons bestaan, hoe kunnen we ermee in overeenstemming leven – en wat voor goeds gebeurt er als we dat doen?

De Schuur van Babel en zijn wondermooie omgeving is een uitgelezen plaats om ons een weekend hierover te buigen. Het weekend staat vooral in het teken van zenmeditatie. De radicale eenvoud van enkel-zitten (zazen) wordt afgewisseld met specifiekere meditatietechnieken. We zitten in stilte en onder begeleiding. Er is de mogelijkheid tot privé-vraaggesprekken en in groepsgesprekken delen we onze ervaringen en vragen. Op zaterdagavond is er een lezing over het thema van het weekend. Aangezien onze levens doorgaans behoorlijk vol en druk zijn, laten we ook ruimte voor vrije tijd, al was het maar om even de prachtige omgeving te verkennen.
De retraite is open voor iedereen. Zowel wie nog nooit gemediteerd heeft als doorgewinterde 'zitters' zijn welkom. Let wel: er is maar plaats 15 deelnemers, mensen, dus snel beslissen is de boodschap. 

Praktische informatie op een rijtje

Wanneer: van zaterdag 15 tot 16 juni 2019
WaarDe Schuur van Babel, Babelomstraat 5, 3320 Meldert
Kamers: Twee- of vier personenkamers (beddengoed wordt geleverd)
Prijs: 145 euro
Meebrengen: Er is geen specifieke dresscode, maar de ervaring leert dat losse kledij lang zitten makkelijker maakt. Uitdagende kleding maakt het mogelijk moeilijker voor anderen. Beddengoed en lakens worden voorzien. Neem slippers voor binnen mee en indien mogelijk een eigen bankje of zitkussen en matje. Er is ook een (erg) beperkte voorraad zitkussens ter beschikking. Stoelen voor wie niet op een kussens wenst te zitten zijn aanwezig.

Verloop 
Zaterdag
9u30: aankomst
10u30: meditatie
13u00u lunch
15u30-18: meditatie (mogelijkheid tot gesprek)
18u diner
19u30: Lezing 'Zitten in de flinterdunheid van het bestaan' en slotmeditatie.

Zondag
7u: meditatie
9u30: ontbijt
10u30: meditatie (mogelijkheid tot gesprek)
13u lunch
15u30: meditatie
16u30 afsluiten en vertrek.

Inschrijven doe je door dit inschrijfformulier in te vullen
en door 145 euro te storten op BE38 9792 6479 7372, op naam van Tom Hannes. 
Let op: de inschrijving is pas volledig na storting.

Voor vragen: tom_hannes@yahoo.com.

tomhannes.be - Copyright © 2018

banner foto Theodoor Dirkx - website startx.be