'Leven in het nu': boek en lezingen

We zeggen vaak dat we meer in het nu willen leven. Dat klinkt zalig en eenvoudig. Maar mensen zijn geen eenvoudige wezens. Sinds vanouds gaan we ervan uit dat er een diepere waarheid zit achter het ‘nu’, achter alles wat er in ons leven gebeurt. In de loop van de eeuwen hebben we voortdurend een andere betekenis gegeven aan die diepere waarheid. Dat heeft tot op vandaag een grote invloed op wat we begrijpen onder 'filosofie', 'religie', 'wetenschap', maar ook 'kunst', 'politiek', 'economie', 'groei' en 'geluk'. Het bepaalt wat we heimelijk van het nu verwachten. 

Maar wat gebeurt er als we het verlangen naar diepgang niet volgen? Wat als we opteren voor heel andere visie: die van de flinterdunheid van ons bestaan? Wat doet dit met ons leven in het nu?

 

Lezingen en workshops naar aanleiding  van het boek

 

2019

Zondag 11 augustus: deelname aan panelgesprek, samen met Sigrid Spruyt en Khalid El Jafoufi, onder leiding van Frank Van Laeken op het Moment-festival in Tongeren.

Dinsdag 10 oktober in het cultureel centrum 't Getouw in Mol.

Zaterdag 16 november in bibliotheek Arena in Deurne.

Maandagavond 21 oktober 2019 in Elcker-ik in Antwerpen. 

Maandag 4 november: lezing in kunstencentrum DeStudio in Antwerpen.

 

2020

Dinsdag 7 januari: lezing aan de Thomas More Hogeschool in Geel.
 

 

Eerste reacties op het boek
 

‘Ons bestaan is niet ondraaglijk licht, zoals Kundera beweerde, het is flinterdun. In zijn magnum opus neemt Tom Hannes ons op meesterlijke wijze mee door de menselijke cultuurgeschiedenis en biedt een schitterende leidraad voor het leven in het nu. Sterk aanbevolen voor zin- en meerwaardezoekers!' – Petra De Sutter, buitengewoon hoogleraar gynaecologie Universiteit Gent en Europees parlementslid.

‘Ik bewonder Tom Hannes om de weg die hij heeft gevonden. Ik benijd hem omdat hij anderen in zijn geluk laat delen.’ – Maarten Van Buuren, emeritus hoogleraar Franse literatuur Universiteit Utrecht

'Verdorie niet simpel: schrijven over filosofie, over het leven zelf, (...) staren in de ogen van de Medusa en dan als vriend vertellen wat voor inzichten dit brengt. Dit boek is een avontuur.' - Jeroen Olyslaegers, auteur van Wil.

'Een titanenwerk met vleugel' - Hans Bevers, hoofdeconoom Bank Degroof Peterscam

'Hoewel Tom Hannes ons fundamenteel de waarde van het minimalisme toont, is de eruditie en belezenheid die uit zijn boek spreekt, ronduit verbluffend. Grondig, leerzaam en inspirerend.' – Johan Braeckman, hoogleraar wijsbegeerte Universiteit Gent

 

 

 

 

tomhannes.be - Copyright © 2018

banner foto Theodoor Dirkx - website startx.be